Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

«Η Δολοφονημένη Δημοκρατία τού Εφιάλτη»

 






«Η δολοφονημένη δημοκρατία τού Εφιάλτη»


  Το CNTFCH με χαρά σας παρουσιάζει το βιβλίο

«Η δολοφονημένη δημοκρατία τού Εφιάλτη»


Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια συνάντηση μεταξύ των αναζητητών της αλήθειας για να αποκτήσουν ένα γόνιμο κράμα αρκετών καινοτόμων ιδεών.

Το πρωτότυπο βιβλίο του Χρήστου Ρήγα και η έξυπνη μετάφρασή του στα γαλλικά από τη Γιώτα Αγγελάκη μας οδηγούν να ανακαλύψουμε την αληθινή δημοκρατία του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ., την οποία η ολιγαρχία (η κυρίαρχη τάξη από τότε) προσπάθησε να σιωπήσει μέχρι σήμερα. Οι δύο ειδικοί της εποχής και διακεκριμένοι ερευνητές μας αποκαθιστούν τη μνήμη του Εφιάλτη του Σοφονίδου, τον ιδρυτή της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Ήρωας που εξαφανίστηκε με την βούληση των ολιγαρχικών αντιπάλων της Αθήνας του 461 π.Χ. και κρίκο του δημοκρατικού οικοδομήματος.

Με τίμημα την υπομονή και την επιμέλεια, οι συγγραφείς καταφέρνουν στη συνέχεια να συνθέσουν το παζλ αυτού του συστήματος. Στο τέλος, ένα καθεστώς αναδεικνύεται στην πραγματική του μορφή με καταστατικό και δική του λειτουργία. Από εκεί και πέρα, η κύρια πρόκληση είναι να ανακινηθεί το αρχαίο θέατρο της πολιτικής, των φιλοσόφων και των στρατηγικών ιστορικών της ολιγαρχίας, να τροποποιηθούν ορισμένες ιδέες που είναι ωστόσο καλά αποδεκτές σήμερα μέσω της εξουσίας αυτών των ένδοξων μαρτύρων που δεν ήταν όλοι, ωστόσο, μακριά από αυτό, άνευ όρων θαυμαστές αυτής της πολιτικής επανάστασης.

Είναι πράγματι η δημοκρατία αυτή η ψευδαίσθηση που χύνεται στο μυαλό των πολιτών που επιθυμούν τρελές ελπίδες, για απόλυτη ελευθερία; Πραγματοποιήθηκε με κάτι που μοιάζει με αυτοδιαχείριση ή ακόμα και με τη διανομή του πλούτου για να συγκρατήσει έναν πληθυσμό που απαιτεί πάντα περισσότερα, υλικά ή δικαιώματα;
Η αριστοτεχνική απάντηση που δίνουν οι συγγραφείς σε αυτή την ερώτηση οδηγεί σε ένα πραγματικό εγχειρίδιο χρήσης για τη δημοκρατία. Χωρίς καμία πολιτική θεωρία αλλά απλά βασισμένοι στην εμπειρία των Αθηναίων μεταξύ 462 και 322 π.Χ., ξεδιπλώνουν αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια. Ακόμη και για όσους δεν διαβάζουν ελληνικά, μας χαροποιούν τα αποσπάσματα από σύγχρονα κείμενα των οποίων οι συγγραφείς μας ανταμείβουν με μια άφθονη βιβλιογραφία. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει πώς γεννήθηκε αυτή η δημοκρατία, πώς την βίωσε ο αθηναϊκός λαός και γιατί έπρεπε επίσης να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του για τη «συμβίωση», τη φροντίδα των κοινών τους, γιατί εξαφανίστηκε, αλλά κυρίως πώς φαίνεται τώρα. Είναι δυνατό να το αναβιώσει χάρη στις γνώσεις των συγγραφέων που μας ενθαρρύνουν να είμαστε αισιόδοξοι;

Οι συγκλίσεις μας οδήγησαν στη συμμετοχή στην επανάληψη του έργου της Γιώτας Αγγελάκη και στο να την ζητάμε τακτικά να παρουσιαστει στις εκπομπές μας, να κατανοήσουμε την εμπειρία αυτής της πραγματικής δημοκρατίας στην Αθήνα και να σκεφτούμε μαζί τον καλύτερο τρόπο για να γίνεις δημοκράτης.

Επιλέξαμε να διατηρήσουμε το πνεύμα της ελληνικής γλώσσας στο έργο, που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους, τους οποίους ωστόσο ενθαρρύνουμε να μην ασχοληθούν με τεχνικά αποσπάσματα γιατί οι λεπτομέρειες υπάρχουν πάντα σε όλο το κείμενο.

Στη συνέχεια, το CNTFCH δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να συμμετάσχει στην προβολή αυτού του μεγάλου έργου, καθώς τα συμπεράσματά του έρχονται τόσο κοντά στα εργαλεία που προσφέρουμε στους Γάλλους πολίτες.

Καλή ανάγνωση λοιπόν σε όλους! Η αλλαγή του παραδείγματος υποστηρίζεται τώρα από την εμπειρία μιας αληθινής δημοκρατίας στην προσιτότητά μας…

«Η δολοφονημένη δημοκρατία της Εφιάλτης»
Εκδόσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Τιμή: 30 €
Για να το αποκτήσετε, γράψτε στο zeniafotiadis@gmail.com
Μόνο με αποστολή
Μεταφορικά επιπλέον



πηγή: https://conseilnationaldetransition.fr/la-democratie-assassinee-dephialtis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου